söndag 28 oktober 2012

Göran Stangertz i mitt hjärta


Neeeej! Göran Stangertz! Han som spelade den där bäbisaktige Jack i filmen och var den som hade rollen som förste älskare i Richard Hoberts syndiga, underbart töntiga men ändå fina äppelfilmer.
Och sen, hur vi byggde upp respekten efter det, Göran... Du jobbade som teaterchef och fick ett finare skimmer. Jag förstod att du var en man att älska, en kulturälskare, en konstnärlig ledare. EN RIKTIG MÄNNISKA. En riktigt fin man. Du gjorde viktiga saker och var regissör. Då var det bra mellan oss.

Jag önskar att jag fick träffat dig i livet. Nu finns den chansen inte mer. Men du, om du tror på livetefterdetta, eller om vi låtsas att vi gör det för att det känns fint, ses vi på andra sidan då?

Väntar du vid busshållplatsen i himmelrikets Glädjekälla med en flaska äppelchampagne, knyter du en bandana runt ditt lår och låter det vara nittital och så är jag din Catti/Camilla Lundén och allt är förlåtet och så vandrar vi i väg mot havet i skymningen med rapsfält på båda sidor om oss och sitter på stranden och pratar om Teatern hela natten, håller du om mig sen när det blir lite kallt och lägger din mockajacka om oss båda?


Det är dumt att sno bilder från nätet. Så jag ritade av honom lite snabbt i stället.

fredag 19 oktober 2012

En litet faktainlägg om mobbning

Mobbning- ett sätt att kollektivt förklara för en individ att dennes beteende eller person inte accepteras, eftersom denne persons varande/existens/handlingar/utseende/lukt/tal hotar det omsorgsfullt uppbyggda samhället/samvaron människor emellan. Det kan ta sig rent fysiska uttryck som i handgemäng, knuffar eller annat våld (ofta bland barn) såsom i mer subtila gester; ord eller exkluderande handlingar (vuxna). Alla kan utföra mobbning och det kan vara till gagn om man känner att det är nödvändigt för att a) rädda sig själv från mobbning samt öka sin egna status eller b) för att förtrycka en person som stör den givna hierarkin.
Alla kan redan som barn använda mobbning och alla kan utsättas för den. Mobbning kan vara riktad åt alla håll; vuxen mot barn, barn mot vuxna, i grupp, mellan enskilda individer samt mellan vuxna. Den går över alla kön-, status-,ekonomi- och åldersgränser och kan förekomma mycket länge utan att någon märker det, och kan till slut leda till döden.
En mobbad person kan vända situationen och bli en mobbare själv och på så sätt hamna överst i hierarkin igen, till de mest förekommande metoderna för detta är att skaffa sig värdefulla och åtråvärda föremål, sexpartners eller vapen och på det sättet förvirra motståndarna och ta makten vid ett obevakat ögonblick genom att vända mobbningen mot den tidigare förtryckaren.




Goda handlingar- ett energikrävande sätt att skaffa sig fördelar. Långvariga investeringar brukar ge småskalig återkastning, dock under lång tid. Mycket litteratur om ämnet kan hittas i de flesta religiösa basskrifter, ofta förtäckta under sedelärande anekdoter och fabler, komplicerade med svåra ord och åldrigt språkbruk.
Trots att det finns betydligt tydligare (för att inte säga roligare) och snabbare sätt att vinna fördelar har goda handlingar fortfarande en liten skara anhängare i de flesta samhällen. Fördelarna sägs vara fler än nackdelarna men läran har många avhoppare. Det kan vara problematiskt att utföra detta i dagens samhälle, många anser att det hör hemma i forntiden och att vi inte har tid och behov av det längre, då det både är ett rejält uthållighetstest psykiskt och ett emotionellt kostsamt och energikrävande projekt.
Mycket talar för att man generellt vill tillämpa goda handlingar i vårt samhälle men ofta är detta enbart så kallat ”tomt prat” och ett ganska urvattnad predikan till vinning för den enskilde budbäraren som då vinner anseende och respekt för sitt vackra uttalande.
Om man till äventyrs vill prova att utföra goda handlingar bör man ta med i beräkningen att man riskerar att frysas ut från sin tidigare gemenskap, sjunker i statusvärde och får under en odefinierad tidsperiod finna sig i ett allmänt osäkert flytande mellan statusgrupper utan säkert tillträde i någon av grupperingarna man tidigare varit medlem i. Det kan även leda till mobbning innan man uppnår fasen då de goda handlingarna betalar tillbaka.

måndag 15 oktober 2012

Även stenar växer

Jag sänker garden
och skruvar upp musiken
Man gör det man måste
finns ingen mer tid för sorg
Alla måste läka snabbt
annars är du djurisk, dålig

Även stenar växer
har jag hört
men långsamt, noggrant
som om stoiskt
Har inte bråttom som vi

Köttdelar ligger klara nu
Han har styckat hela
och blodet ligger i en spann
Finns inget jag kan göra
än att acceptera
Så det är det jag gör
Han har valt väg
och jag släpar efter
på sidan
Har alltid gjort
Försöker vara nöjd
men det är ett arbete
som allt annat

Jag lämnar stan
Tror det ska vara lättare där
Det finns gödsel och det är naturligt
Som han, pappan
Har alltid gjort
Försöker vara nöjd
som allt annat

Promenad i Sorgenfri

Det var på den tiden jag inte ville dö
Blodröda rosor blommar nu
på kraftiga grenar
med törnen som knivar

Jag har en följeslagare nu
ett litet andeväsen
ett irrbloss

Små kyrkor insprängda
bland hyreshus
De talar i telefon
jag skriver i min
De renoverar inte skolgårdar här