tisdag 10 april 2012

Försök till att städa upp i slummen


Sopberg på gården åter igen. Bor jag i Italien? Har maffian tagit över?
I morse: ung, spänstig man byter sopkärl på gården. Jag tittar på från fönstret på andra våningen. När han lämnar de tömda kärlen noterar jag att han i vanlig ordning lämnar dem MED BAKSIDAN FRAM. Påpekar detta och förtydligar: -Jag tror du har ställt dem bakofram. Luckan ska öppnas framåt, va?
-Du, det kan ente jag göra för de har har inga hjul där framme (bara på baksidan, där det bekväma handtaget sitter). -Jaha? Men så kan man ju inte ha det? Är inte det DITT jobb? Ska vi slänga soporna i bakvända tunnor för det? Ordväxlig. Han hävdar sin rätt, ilsken och skamsen (?): -Du, om en sån väger HUNDRA kilo så flyttar jag inte den. -Va?? Men det är ju ditt JOBB? Det får ju du betalt för? Ska jag göra DITT jobb?
Han blir mycket sur men vänder på tunnorna. Han har femhundra tunnor att tömma. Tyvärr är jag fortfarande oförstående. Sopkillen rekommenderar mig att ringa VA SYD. -Vem ska jag ringa?, undar jag igen och spetsar öronen. -VA SYD!!! -Jaha tack.
Å andra sidan kan du framföra mitt klagomål på DITT jobb så du kan utföra ditt jobb. Tänker jag.
Noterar oxå att han fortsätter tömma sopor i grannhuset men den tunnan har fyra hjul. Det är en bostadsrätt. Varför är det så? Undrar om min hyresvärd har ett "sopigare" avtal som säger "inga hjul på tunnorna i det huset!" "För det är ett hyreshus!". Eller: "för att det är ett slumhus!".

Ja, jag kanske ska ringa företaget för att fråga vad arbetsuppgifterna är för en sophämtare. SKA de ställa kärlen bakofram eller inte? Ska de INTE tömma tunnor som väger 100 kilo, alltså fulla tunnor eller ska de inte? Ska de inte tömma tunnor som är så fulla att locket inte är stängt?
Jag säger ja, råttorna sänger nej. Så många frågor.

Vem tar hand om sopbergen som bildas på vår gård? Jag säger sophämtarna, sophämtarna säger förvaltarna, råttorna säger ingen och jag säger dra-åt-helvete-jag-betalar-hyra-i-det-här-huset-ta-bort-skiten och förvaltaren säger telefontid mellan nio och elva. Ingen råttbekämpning idag.

En hyresgäst tog på sig gula plasthandskar i förrgår och samlade i hop skräpet på egen hand. Diplom till denne. Råttan är fet och orädd. Jag har kamplust. Kan detta vara landets mest bortskämda yrkesgrupp? Vad får de i timlön? Är det för mycket?

Fantiserar: i sjukhussalen: -Nej, tyvärr, ni väger hundra kilo så vi kan tyvärr inte hjälpa er ur sängen/torka upp dina spyor/hjälpa dig att gå på toaletten/sköta om dina skador. Vi kan möjligtvis ringa in en specialkonsult som kostar 800 kronor i timman som flyttar på speciellt tunga och otympliga patienter. Det får du ju förstå. Att landstinget inte har råd med det.

Femhundra tunnor och ingen chef som har barmhärtighet. Påminner mig om min tid som hotellstäderska där man möttes av obarmhärtighet när man klagade på att 28 rum kanske var lite för många än vad man hann eller orkade med för hundra kronor i timman. På fem timmar. I gassande sol, i nylonuniform.
Jag blir så trött... Nej, jag blir faktiskt inte trött jag blir arg och jag hoppas att jag orkar vara lika arg i morgon när jag ringer min förvaltare på telefontid. MÅTTE JAG BARA VARA LIKA ARG DÅ!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar