fredag 28 december 2012

Tips på vernissagesnack


Tillhör du dem som tycker det är lite läskigt att gå på vernissage? Vita väggar gapar tomma så när som på några helkonstiga föremål utspridda här och där? Gallerist i helsvart kroppsstrumpa och introvert, sjavigt klädd konstnär i ett hörn? Svårt att veta vad man ska säga till konstnären? Här kommer några handfasta tips!
  1. Konstnären tycker oftast inte om, tvärtemot vad den galleriskygge tycks tro, att med okända personer prata om metafysisk närvaro i ett konstverk eller liknande omöjliga och djuplodade ämnen. Håll det lättsamt! Det är befriande!
  2. Konstnären är trött av att ha färdigställt sitt verk de närmaste dagarna och har inte sett folk på länge utan vistats i källarateljéer under en längre period utan tillgång till rent vatten eller solljus. Hen är också mentalt utmattad vid tidpunkten för vernissagen, spara de knepiga spörsmålen till ett annat tillfälle! Flams är välkommet.
  3. Konstnären är hungrig och behöver mat, hen har levt på undermålig ateljékost under en period, skörbjugg kan vara ett faktum. Fråga gärna om du ska springa i väg och hämta en hamburgare?
  4. Konstnären har under en period fått hålla igen på det sociala livet på grund av arbete. Hen kan vara trögstartad, försök lirka fram ett leende, visa att hen är välkommen tillbaka i det sociala livet. Fråga gärna hur det är och om hen sett sina barn på länge. Det här kommer framkalla en ström av ord.
  5. Det har varit många turer på vägen, för gärna in samtalen till de praktiska problem man stött på under tiden för utställningens uppförande. Det är garanterat en bil som dött under konstleverans, ett verk som hamnat i fel stad eller en ställning som rasat och krävt kreativa blixtlösningar och kallsinnighet. Konstnären blir glad av att få prata av sig.
  6. Tekniksnack. Det säkraste kortet. Konstnären kan prata hur länge som helst och med hur många som helst som frågar samma saker om dennes speciella teknik. Om det av någon upphovsmässig anledning inte är hemligt. Men ramningen kan alltid passera. Eller träslag eller så.
  7. Om du vill dela med dig av gåvor så kan tvättservetter eller hela strumpor vara välkommet. Helst inget som är tungt att bära med hem. Och mat. Gluffmat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar