torsdag 28 februari 2013

Om du tar på dig baskern, tag detta råd


Konst handlar inte om pixlar. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Det handlar inte om den rätta utrustningen, aldrig om teknik. 
Konst handlar om närvaro. Det är en själslig exakthet. Den går nämligen att precisera. Om den är bra.
Du kan sitta i timmar framför Lightroom och pilla med en en bild men om originalet saknar den finheten, den exaktheten så är det redan förgjort.

Det är när motivet träder igen om pappret, bränner hål på ytan, sticker dig i hjärtat, påminner dig om saker du trodde du gömt undan.
Arbetet med konst är att skala bort och hitta kärnan. Att spetsa uttrycket. Att skala lite till. Ta bort allt som är oviktigt för målet, oändligt mycket om att välja bort.
Det handlar om att lägga krutet på rätt ställe. Det är lite som att hålla in en het häst framför hindret och släppa henne två steg framför, låta all kraft hon nånsin ägt släppas lös i en makalös sekund. Konst handlar om att veta exakt vad man vill. Att spendera dyrbar tid på att fundera, låta kulan glida, bara. Våga vänta fram svaret i en krissituation. Att tygla sig. Att stanna. Att ta emot. Att vara sprängfull med vilja. Att förlora sig och att träda tillbaka för att betrakta.
Och vissa förstår inte vad jag pratar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar